Wat is Palo Santo?


Wat is Palo Santo? (ook bekend als heilighout)

Palo Santo is een bijzondere houtsoort uit Zuid-Amerika. Palo Santo betekent ‘heilig hout’. In diverse culturen wordt het hout van deze boom al vele eeuwen op traditionele manier gebruikt bij ceremonies, rituelen en religieuze activiteiten.

De Latijnse naam is Bursera Graveolens, hij valt onder dezelfde familie (Burseraceae) even als frankincense, Copal en mirre. Deze harsen wordt verwerkt tot wierook of in de cosmetische industrie gebruikt. In tegenstelling tot deze harsen, wordt bij Palo Santo niet de hars, maar het hout zelf gebruikt. De geur in het hout ontwikkeld zich met de jaren en is tijk aan terpenen als limoenen en Alpha terpineol. Hierdoor werkt het ook goed tegen insecten als muggen, motten en mijten!

De boom groeit van nature in de kustregio en de bergen. Welke uitstrekken van Peru tot Mexico en Venezuela. Maar ook op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador kun je de boom in de wilde natuur tegenkomen.

Het verzamelen van Heilighout staat onder streng toezicht. Net als eeuwen geleden worden slechts omgevallen bomen en afgebroken takken gesprokkeld en lokaal verzameld. Het hout moet daarna nog 10 jaar rijpen voor de kenmerkende geur vrijkomt. Daarnaast wordt er voor elke kilo verkocht hout een nieuwe boom gepland.

Ons Palo Santo komt uit Peru.  Waar het uitsluitend bestaat uit hout van takken die op natuurlijke wijze van de bomen zijn gevallen.  De inkoop gaat via het fair trade principe voor eerlijke handel.

Een klein stukje geschiedenis.

Palo Santo betekent ‘heilig hout’. In diverse culturen wordt het hout van deze boom al vele eeuwen op traditionele manier gebruikt bij ceremonies, rituelen en religieuze activiteiten. Inheemse Zuid-Amerikaanse volkeren behandelen het hout  met veel respect en eerbied en kennen het vele geneeskrachtige werkingen toe.

Palo Santo wordt gebruikt om ruimtes te reinigen van negatieve energie. Bij rituelen van Sjamanen en Inca’s, maar ook gewoon thuis. De sjamanen gebruiken Palo Santo hout bij talloze genezings- en zuiveringsrituelen. Misschien wel het bekendste ritueel is de ayahuasca, waarbij een thee gemaakt van planten uit de Amazone, zorgt voor een spirituele zuivering van lichaam, geest en ziel.

Wanneer Palo Santo wordt verbrand, komt er een zoete, warme geur vrij. Deze versterkt de trilling van de lucht en zorgt voor een diepere connectie met de bron, leidend tot een diepe, meditatieve toestand.

De Inca’s, Maya’s, Criollo’s en talloze andere inheemse volkeren gebruikten heilig hout om slechte geesten te verdrijven en geluk, gezondheid en voorspoed aan te trekken. Een oud, bekend Ecuadoraans gezegde zegt “Palo Santo voor het reinigen van je huis en het aantrekken van geluk”.

Aan Palo Santo worden al eeuwenlang vele gunstige werkingen toegeschreven op de gezondheid.

Palo Santo heeft niet alleen een positieve, rustgevende invloed op de geest, maar werkt ook op het lichaam. Zo wordt Palo Santo traditioneel gebruikt bij verkoudheid, griep, stress, astma, hoofdpijn, angsten, depressie, ontstekingen, buikpijn en reuma. Palo Santo kan heilzaam zijn voor de eerder genoemde aandoeningen.

Deze magische geur heeft dus het vermogen de stemming van mensen met een depressie te verbeteren en is nuttig bij meditatie en spirituele activiteiten. Je hoeft slechts een klein stukje hout te verbranden om een vredige, warme atmosfeer in je huis te brengen.


Rating: 0 sterren
0 stemmen